Çocuklarda Gelişime Etki Eden Faktörler Nelerdir
KALITIM: Bireyin genler yoluyla anne-babasından aldığı özelliklerdir. Bunlar; cinsiyet, göz rengi, zekâ kapasitesi, fiziksel özellikler(boy, ten rengi ve biçimi), yaratıcılık ve düşünme kapasitesi, problem çözme becerileridir.
Kalıtım, gelişimi etkileyen önemli bir faktördür ve kalıtımın kapsamanı annenin yumurta ve babanın sperm hücrelinde bulunan 23’er adet kromozom belirlemektedir. Her kromozomda 20.000 gen bulunmaktadır.
Kişinin tüm genetik özelliklerinin kodlandığı DNA’lar bu genlerde bulunur. Genlerdeki DNA’lar organizmanın anahtarlarıdır, genetik şifreleri ihtiva ederler.
Genler baskın ve çekinik olmak üzere 2 türlüdür. Baskın genler özelliklerini dölüte geçirir.
Cinsiyet tamamen kromozom düzeniyle belirlenir. Canlı hücrelerindeki 23 çift kromozomun bir çifti cinsiyet kromozomlarıdır. X ve Y olmak üzere iki tip cinsiyet kromozomu vardır. XX: kadın cinsiyet hormonu, XY: erkek cinsiyet hormonudur.
ÇEVRE
AİLENİN ÇOCUK YETİŞTİRME TARZLARI: Aile içinde bebeğe yaşamanın ilk yıllarında gösterilecek sevgi ve sıcak yakınlık, onun temel güven duygusunu kazanmasında rol oynamaktadır.
AİLENİN PARÇALANMASI: Aile, çocuğun ilk ve en etkili çevresidir. Aile yapısı, sosyoekonomik düzeyi, ailedeki çocuk sayısı, ebeveynlerin çocuklarına karşı olan tutumları, eşler ilişkinin niteliği çocuk gelişimine etkileyen etmenlerdir.
ÇOCUKLARIN DOĞUŞ SIRASI: Ana-babalar ilk çocuklarından çok şey beklerler. İlk çocukların yüksek motivasyonlu, hırslı, başarılı, kurallara uyan bireyler olarak yetişmelerini beklerler.
ZAMAN(TARİHSEL ZAMAN): Gelişim döneminde yenilikler ve değişimlerin oluşturulduğu zaman bölümünü ifade eder.

Bugünkü konumuzda gelişime etki eden faktörleri öğrenmiş olduk yarın ise 0-72 ayın fiziksel gelişimini sizlerle paylaşacağım.